De geschiedenis van trouwjurken

Trouwjurken Rotterdam

De bruidsjurk begon zijn evolutie rond de 15de eeuw in de westerse cultuur. Zoals de geschiedenis zegt, bruiloften was de sociale bijeenkomsten van de hogere klassen en de rijken in de vroege eeuwen. Bruiloften werden toen vaak ‘s nachts gehouden en extravagant versierd met overdadig feestgedruis. De gewoonte om trouwjurken of bruidsjurken te dragen kwam van de Italianen, die de Grieken imiteerden in de status van de vrouw tijdens de Middeleeuwen. De Filippijnen staan er ook om bekend het eerste land ter wereld te zijn geweest dat trouwjurken in acht nam. Spoedig werden bruiloften ook als sociale gelegenheden bekend omdat Catharina in haar blozende brief van 16 juli 1462 aan koningin Elizabeth had verklaard dat de huwelijksceremonie vergezeld moest gaan van “1000 gekleurde mantels”. Een eeuw later, in 1784, schreef John Baron in een brief aan de koningin dat de twee voor een groot probleem stonden: hoe konden ze een goede bruidsschat maken en bovendien hadden ze veel voedsel nodig om hun grote gezinnen te voeden. In een zeer karakteristieke slag koos John ervoor om de kwestie van de bruidsschat aan te pakken met een brief van eenvoud en introduceerde een zeer ongebruikelijke praktijk van het maken van een avondjapon van wit kant. Het idee slaat snel aan en vanaf dat moment is het een deel van de geschiedenis in de geschiedenis van de mode. Tegen het midden van de 19e eeuw hadden praktisch alle getrouwde vrouwen in het Verenigd Koninkrijk witte kanten jurken voor hun avondfeesten.

Een andere kwestie die de mode van trouwjurken heeft bepaald is de kwestie van leeftijd. In de 19e eeuw steeg in Amerika en Europa de leeftijd van bruiden en daarmee ook de belangstelling voor het onderwerp huwelijk. Huwelijken werden beschouwd als een drempel die het einde van een sociaal leven markeerde en een teken was van het aanbreken van een nieuw tijdperk of tijdperk. In het Victoriaanse tijdperk werden de bruiden vanwege hun zuiverheid meer als bijzonder beschouwd dan mannen en dit leidde tot een dubbele standaard in kleding. De adel die voorheen saaie kleding droeg, zoals broeken en hemden, tooide zich met witte kanten wambuizen en pofjassen, de kinderen van de arbeiders gingen zich in deze periode ook kleden, maar allen werden gekenmerkt als behorend tot de meisjesachtige klasse. De kinderen durfden de witte kanten jurken echter niet te dragen omdat zij als de lievelingskinderen van de familie werden aangemerkt. Huwelijken leken meer op lopende zaken en het gezinsinkomen was aanzienlijk, zodat velen bereid waren om geld af te staan dat zij elders niet zouden krijgen.

Huwelijken waren in de 20e eeuw lopende zaken en het gezinsinkomen was nog steeds aanzienlijk, maar huwelijken tussen verschillende culturen werden gebruikelijk en mensen van buiten de familie trokken overdag in en uit het huis omdat ze wisten dat ze zich dat konden veroorloven. De bruidsjurk werd veranderd van de Victoriaanse witte kanten jurk in een zachtere look en witte satijnen avondjurken werden versierd met eenvoudige sieraden en halskettingen. Mensen die het zich konden veroorloven om hun bruidsjurken te veranderen, deden dat vaak, omdat de nieuwe bruiden er niet happig op waren om hun kleding te veranderen. De film “riot Granny” uit 1946 met Julie Raymond en Barry Williams geeft een beeld van deze verandering in de bruidsjurk.

De laatste jaren is de bruidsjurk weer veranderd, maar slechts in geringe mate. In de jaren vijftig en zestig was de trouwjurk kort en aantrekkelijker gestileerd; zie de schortjurken, Audrey Hepburns trouwjurken en Christian Dior Sherling jurken. In de afgelopen jaren is de trouwjurk teruggekeerd naar zijn oorsprong, de Victoriaanse Casual Satin Regency stijlen. Deze jurken waren niet te verwarren met de meer beroemde Edwardiaanse stijl van de jurk echter, dat was meer van een economie stijl van de jurk gekenmerkt door hoge halslijnen, korset tops, lange zomen (waardoor het leek op een trouwjurk), en werd gemaakt van zware katoenen bederf en vreselijke glimmende dingen. De trend nu is de trouwjurk als balletjurken de “echte”. Een lijn van Trouwjurken zoals deze, is erg populair omdat ze zo gemakkelijk te dragen zijn en Denim is precies de juiste stof voor de winter Wedding. U vindt deze jurken echt mooi en ook zo economisch vriendelijk als je ze online koopt.